Yosun Çelikler: 2025 İçin Şirketlere Düşük Riskli Finans Stratejileri

FİNANS danışmanı Yosun Çelikler, 2024 yılı ekonomik izlerini değerlendirirken 2025’e dair de öngörülerini paylaştı. Çelikler, şirketlerin finansal kaynaklarını değerlendirmek için uygulaması gereken 3 temel stratejiyi dijitalleşme, esnek finansman kaynakları ve risk yönetimi olarak açıkladı.

Çelikler, “2024, hem Türkiye’de hem de küresel ölçekte ekonomik belirsizliklerin ve fırsatların bir arada yaşandığı bir yıl oldu. Yüksek enflasyon, merkez bankalarının sıkı para politikaları ve jeopolitik gelişmeler, iş dünyasını derinden etkiledi. Teknoloji ve dijitalleşmeye yatırım yapan şirketler rekabette öne çıkarken, sürdürülebilirlik odaklı iş modelleri daha fazla önem kazandı. Türkiye özelinde, ihracata dayalı büyüme stratejileri ve altyapı projeleri ekonomiyi desteklerken, döviz kuru dalgalanmaları ve finansmana erişim zorlukları bazı sektörler için risk oluşturdu” dedi.

Avrupa, Afrika ve Ortadoğu’daki çok uluslu şirketlerde edindiğim deneyimler ışığında, böylesi dönemlerde küresel yatırım stratejileri, mali risk yönetimi ve operasyonel mükemmeliyet konularında yeni standartlar belirlenerek çevik yapılar oluşturulması gerektiğine inandığını söyleyen Çelikler, bir şirketin ekonomik açıdan en çok göz önünde bulundurması gereken parametrelere ilişkin “Finansal yönetim süreçlerinde en çok dikkat edilen unsurlar arasında nakit akışı yönetimi, yatırımın geri dönüşü (ROI), büyüme ve karlılık dengesi, kur riski yönetimi ve sürdürülebilir finans kriterleri yer alıyor. Küresel ve yerel ekonomik gelişmelerin sürekli takip edilerek piyasa dinamiklerine hızla uyum sağlanması gerekiyor” diye konuştu.

Çelikler, iş dünyasının finansal kaynaklarını değerlendirmek konusunda 2025’te izlemesi gereken 3 ana stratejiyi de şu sözlerle aktardı:

“Bunların başında dijital dönüşüm ve teknoloji yatırımları bulunuyor. Şirketler, finansal verimliliği artırmak için dijitalleşmeyi önceliklendirmeli. Yapay zeka, blokzinciri ve büyük veri analitiği gibi teknolojiler, maliyetleri optimize etmeye ve müşteri deneyimini iyileştirmeye yardımcı olabilir. 2025 yılında kredi maliyetlerinin değişkenliği göz önünde bulundurulduğunda ise şirketler sadece banka kredilerine bağımlı kalmamalı, daha esnek davranmalı. Halka arz, girişim sermayesi fonları ve yeşil finansman gibi alternatifleri değerlendirmeli. Döviz riskleri, faiz oranları ve global tedarik zinciri dalgalanmaları gibi faktörlere karşı proaktif bir finansal strateji izlemeli. Özellikle ihracat yapan şirketler, kur risklerini minimize edecek hedge mekanizmalarını daha aktif kullanmalı.”

Yosun Çelikler, 2025’in iş dünyasında daha fazla adaptasyon ve yenilik gerektiren bir dönem olacağını öngörürken, veriye dayalı karar alma, sürdürülebilir finans ve dijitalleşmenin şirketler için en kritik unsurlar arasında yer alacağını bildirdi.

Bakü-Tiflis- Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı Projesi, JT International Türkiye, MENEAT Operasyonları, Gıda Sektöründe Yatırımları, Lojistik ve Depolama Çözümleri, Devlet Destekli Güneş Enerjisi Santralleri (GES) Yatırımları gibi projelerde aktif rol aldığını aktaran Çelikler, bu kapsamda altyapı yatırımları, yenilenebilir enerji projeleri, dijital bankacılık ve fintek çözümleriyle ihracat odaklı büyüme stratejileri üzerinde çalışmalar gerçekleştirdiğini ifade etti.

Yarının ekonomik dinamiklerine hazır olmak için genç liderlere yatırım yapılmasının önemine de dikkat çeken Çelikler, “Mentorluk programlarıyla finans dünyasına yeni yetenekler kazandırarak inovatif düşünce yapısının gelişmesine katkıda bulunuyorum. Bu süreçte, genç liderlerin yetişmesi için liderlik ve stratejik düşünme becerilerini geliştiren eğitim programlarının hayata geçirilmesinde aktif rol oynadım. Kapsayıcı mentorluk programlarıyla genç profesyonellere finansal analiz, yatırım stratejileri, kriz yönetimi ve sürdürülebilir büyüme modelleri konularında rehberlik ettim. Ayrıca, kadın liderlerin iş dünyasındaki rolünü güçlendirmek adına girişimcilik ve yönetim alanlarında özel mentorluk programları yürüttüm. Bir iş lideri olarak sadece sektördeki değil, toplumdaki tüm paydaşlara da faydalı olmayı misyon ediniyorum. Gerek Türkiye’nin gerekse görev aldığım global şirketlerin uluslararası pazarlarda güç kazanmasını desteklemeye devam edeceğim” dedi.

Related Posts

Çin’den BRICS’e reform ve dayanışma çağrısı

Çin Başbakanı Li Çiang, Rio’da düzenlenen BRICS Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, BRICS ülkelerine çok taraflılığı savunarak küresel yönetişim reformunu ilerletme ve ekonomik kalkınmaya odaklanma çağrısı yaptı.

ATM’ye para yatırma limitleri güncellendi: Banka banka yeni sınırlar belli oldu

2025 itibarıyla ATM’den para yatırma işlemleri için bankaların belirlediği yeni limitler belli oldu. İki banka 185 bin TL ile zirveye çıkarken, bazı bankalarda bu rakam 2 bin 500 TL’ye kadar geriledi. İşlem öncesi limitleri kontrol etmek, ek ücretlerle karşılaşmamak için önem taşıyor. İşte 2025 yılı bankaların güncel para yatırma limitleri…

Bu hafta en çok kazandıran yatırım aracı listesinde sıralama değişti

Yatırım araçlarının 1-4 Temmuz haftasındaki performansları ciddi oranda değişti. İşte haftanın en çok kazandıran ve kaybettiren yatırım araçlarının listesi…

Alkole dev zam geliyor! Bugün son gün!

3 Temmuz’da Türkiye İstatistik Kurumu üretici enflasyonu verilerinin açıkladı. Açıklanan veriler sonrası akaryakıt, alkol ve sigaraya otomatik özel tüketim vergisi (ÖTV) zammı geldi. Zamla birlikte bira ve rakı grubunda fiyatlar değişti. Zamlı …

Gürcü enflasyonu son 2 yılın zirvesinde

Gürcistan’da enflasyon Haziran ayında yıllık bazda yüzde 4 olarak ölçüldü. Bu oran Mayıs ayındaki yüzde 3,5 seviyesinden önemli bir artış göstererek Mart 2023’ten bu yana en yüksek rakam olarak kayıtlara geçti. Gürcistan Ulusal İstatistik Ofisi …

Yüzde 25 doğalgaz zammı çileden çıkardı: Yürek yakan sözler

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), doğal gaz toptan satış fiyatlarına zam yaptığını açıklarken yapılan düzenlemeyle birlikte sanayi tüketicileri için doğalgaz fiyatlarına ortalama yüzde 7,86; konut tüketicileri için ise ortalama yüzde 24,6 …