Türkiye’nin elektrikli otomobilde 2030 hedefi şaşırttı!

Enerji Terminali Programı’nda Elektrikli Ulaşımın Geleceği Tartışıldı

Enerji Terminali Programı’na konuk olan Pınar, elektrikli araçların yaygınlaşması ve sektörün geleceği hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.

Pınar, e-mobilite trendinin aslında yenilik olmadığını belirterek, “Henry Ford’un ilk ticari aracının piyasaya sürülmesiyle birlikte elektrikli araçların varlığı başlamıştı. Elektrikli araçlar yeni bir teknoloji değil, aslında. Ancak o dönem fosil yakıtların verimliliği elektrikli araçları geri plana itti. Ford’un elektrikli araç birimini yöneten Thomas Alva Edison ve Ford’un eşi elektrikli araç kullanıyor. Bu da gösteriyor ki e-mobilite geçmişten bugüne önemli bir konudur.” dedi.

Batarya teknolojilerindeki gelişmelerin ardından 2010’lardan sonra büyük bir elektrikli araç furyasının başladığına dikkat çeken Pınar, bunun sektörde büyük bir değişimi beraberinde getirdiğini vurguladı.

Elektrikli araçların ulaşımda sunduğu farklı teknolojilerle ilgili konuşan Pınar, “Elektrikli araçlar sayesinde artık bir bilgisayarın sahibi oluyorsunuz. Yenilenebilir enerji ve sürdürülebilirlik sayesinde çevreye duyarlı bir ulaşım sistemine geçiş yapıyoruz. Karbon ayak izini azaltma konusundaki çabalarımız da bu noktada önemli bir rol oynuyor.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

– Elektrikli Araçların Geleceği Ve Talep Artışı

Türkiye’de enerji ithalatının faturasının son 20 yılda 1 trilyon doları aştığını belirten Pınar, sürdürülebilirlik ve e-mobilite konusundaki stratejik planlamalara ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Elektrikli araç sayısının özellikle yerli üretimin artmasıyla 220 binden fazlaya yükseldiğine işaret eden Pınar, “Türkiye’de e-mobilite sadece bir ulaşım biçimi değil, aynı zamanda bir yaşam tarzı haline geliyor. Şu anda ülkemizdeki toplam araçların yüzde 1’i elektrikli araçlardan oluşuyor. Ancak 2030 yılına gelindiğinde satılacak araçların yüzde 60’ının elektrikli olacağını öngörüyoruz.” şeklinde konuştu.

Pınar, elektrikli araçlara talebin artarak devam ettiğini belirterek, Çin, Avrupa ve ABD’nin bu alanda öncü olduğunu dile getirdi. Türkiye’de de elektrikli araç kullanımını teşvik etmek için altyapı çalışmalarının önemli olduğunu söyledi.

– Elektrikli Araçların Geleceği: Menzil ve Teknoloji

Batarya teknolojilerindeki gelişmelerin menzil ve şarj süreleri konusunda umut verici olduğunu belirten Pınar, şunları söyledi: “Elektrikli araçlar şu anda 400 ile 600 kilometre arasında menzile sahip ve hızlı şarj imkanıyla yarım saatte enerji alabiliyor. Laboratuvar çalışmalarında bin kilometrenin üzerinde menzil sağlayabilecek teknolojiler geliştiriliyor. Güvenlik ve sağlık konusunda da elektrikli araçlar diğer ekipmanlarla aynı standartlara sahip.”

Pınar, elektrikli araçların kullanımında güvenlik ve şarj altyapısının önemli olduğunu belirterek, ülkemizdeki teşviklerin ve önlemlerin önemini vurguladı.

Toplu taşıma alanında da alternatif enerji kaynaklarının kullanımının arttığını ifade eden Pınar, Türkiye’deki elektrikli otobüslerin sayısının arttığını ve belediyelerin bu alanda önemli adımlar attığını belirtti.

Kurban Bayramı’nda elektrikli araçlarla seyahat edecek vatandaşlara önerilerde bulunan Pınar, “Şarj istasyonlarına erken ulaşarak yolculuğunuzu planlayın. Elektrikli araçlar en verimli hızda çalışırken 110 ila 90 km/h hız arasında performans gösteriyor. Alternatif rotalar deneyerek keyifli bir seyahat deneyimi yaşayabilirsiniz.” şeklinde tavsiyelerde bulundu.

Related Posts

Bizim faiz düşmanlığımız Hz. Adem’den beridir

Dün gazetemiz Yeni Şafak, “Faiz arttı, döviz yükseldi, enflasyon azdı, üretim düştü, sanayi duruyor” manşetiyle yayınlanınca pek çok eşim dostum bana ulaştı. Soruları ortaktı: “Ne oluyor?” Benim de cevabım netti: “Yahu bizim faize de faizli ekonomiye de düşmanlığımız Hz. Adem’e dayanır. Hz. Adem’in yeryüzüne indiği günden beri faiz bize haramdır ve faizle mücadeleyi bir ölüm kalım meselesi olarak değerlendiririz.” “Biz” dediğim toplama bir açıklık getirmem gerekir mi bilemiyorum. “Biz” işte. Allah’ın

Samsun’dan 6 firma Türkiye’nin devleri arasında!

Samsun TSO Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Haluk Akyüz başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda söz alan Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, iki toplantı arasında yürüttükleri çalışmalar ve gündeme ilişkin …

Kurban Bayramı öncesi ihtiyaç sahipleri için SYDV’lere 1,4 milyar lira ek kaynak aktarıldı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, Kurban Bayramı öncesi ihtiyaç sahibi hanelerin temel gıda gereksinimlerini karşılayabilmesi için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına (SYDV) toplam 1,4 milyar lira ek kaynak aktardıklarını bildirdi.

Anayasa Mahkemesi memurlar için kritik kararı verdi: 3600 ek göstergenden kimler yararlanabilecek?

Memurlar için emeklilikte daha yüksek maaş sağlayan 3600 ek gösterge ile ilgili getirilen şartı kapsayan kanun hükmünü iptal etti. İptal edilen hükümde, “Genel İdare Hizmetleri Sınıfı” unvanlı devlet memurlarının 3600 ek göstergeden yararlanması için …

Dev market zinciri darboğazı aşamadı: Konkordato talebinde bulundu

Ankara merkezli market zinciri Başkent Gross, ekonomik krizden çıkamadı ve konkordato talebinde bulundu.

Spot piyasada doğal gaz fiyatları! (25.05.2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, dün spot doğal gaz piyasasında işlem hacmi 19 milyon 183 bin 833 lira oldu. Bu tutar, önceki gün 14 milyon 685 bin 316 lira olarak açıklandı. Spot doğal gaz piyasasında dün 1000 metreküp doğal gazın …