Trump el artırdı: Danimarka Başbakanı ile ‘saldırganca’ Grönland’ı ilhakı konuştu, Kopenhag krizde!

T24 Dış Haberler

Geçtiğimiz hafta ABD Başkanı Donald Trump, Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen ile yaptığı görüşmede Grönland konusunda “sert ve agresif bir tavır” sergiledi.

Trump, Danimarka Başbakanı Frederiksen ile 45 dakika süren bir görüşme gerçekleştirdi. Konuyla ilgili Beyaz Saray’dan resmi bir açıklama yapılmazken, Financial Times’a konuşan üst düzey Avrupalı yetkililer, Trump’ın adayı ele geçirme konusunda ısrarcı bir tavır sergilediğini belirtti.

Avrupalı yetkililer, görüşmenin oldukça hararetli geçtiğini aktardı.

Danimarka’nın özerk parçası olan Grönland’ın “satılık olmadığını” vurgulayan Frederiksen’a karşı Trump’ın sinirli ve saldırgan bir tutum sergilediği ifade edildi.

Financial Times’a konuşan yetkililerden biri, “Çok sertti. Önceden bunu ciddiye almıyorduk ancak artık ciddi ve çok tehlikeli olduğunu düşünüyorum” dedi.

Diğer bir yetkili ise Trump’ın niyetinin açık olduğunu belirterek, “Bunu istiyorlar. Danimarkalılar şimdi kriz modundalar” dedi.

Emekli bir Danimarkalı yetkili ise “Danimarka’ya karşı gümrük tarifeleri gibi yaptırım kararları almakla tehdit etti” şeklinde konuştu.

Trump’ın Grönland ile ilgili açıklamaları

Trump, Truth Social hesabından 23 Aralık 2024’te yaptığı paylaşımda, Grönland’ın ülkesinin kontrolünde olması gerektiğini savunarak, ada üzerinde sahip olmanın “mutlak zorunluluk” olduğunu tekrarladı.

Trump’ın bu sözleri, Grönland yetkilileri başta olmak üzere birçok kesimden tepki almıştı.

Grönland Başbakanı Egede, “Grönland, Grönland halkına aittir. Biz satılık değiliz ve asla satılık olmayacağız. Uzun süredir devam eden özgürlük mücadelemizi kaybetmeyeceğiz.” ifadelerini kullanmıştı.

TIKLAYIN – Trump, Kanada, Grönland ve Panama için neden ısrarlı?

TIKLAYIN – Grönland Başbakanı Egede’den ABD Başkanı Trump’a çağrı: Amerikalı olmak da istemiyoruz

Related Posts

Uçak acil iniş yaptı: 300 kişi küçücük adada mahsur kaldı

ABD merkezli havayolu şirketi Delta Air Lines’a ait bir uçak, motor arızası nedeniyle Atlantik Okyanusu’ndaki küçük bir adaya acil iniş yapmak zorunda kaldı.

Suriye ve Azerbaycan arasında yeni anlaşmalar

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, resmi temaslarda bulunmak üzere Bakü’ye gelen Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ve beraberindeki heyeti Zogulba Sarayı’nda ağırladı. Gerçekleştirilen üst düzey görüşme sonucunda, iki ülke arasında enerji alanında önemli bir mutabakat zaptı imzalandı.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Barrack’tan çarpıcı açıklamalar: ABD’nin YPG’ye hükümet kurma borcu yok, tek yapıya girecekler

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Thomas Barrack yaptığı açıklamada “SDG dediğiniz, YPG’dir. YPG, PKK’nın bir türevidir. Onlara, bir devlet içinde bağımsız bir hükümet kurmaya borçlu değiliz. Ayrı ayrı Dürzi güçleri Dürzi gibi giyinip, Alevi güçleri Alevi gibi giyinip, Kürt güçleri Kürt gibi giyinip böyle devam eden bir yapı olmaz. Tek bir yapı olacak” ifadelerini kullandı.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Tom Barrack: SDG, YPG ve PKK’dır

CNN Türk’e konuşan ABD’nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, “SDG, YPG ve PKK’dır. Onlara bağımsız devlet kurma borcumuz yok. Özgür bir Kürdistan olmayacak, özgür bir SDG devleti olmayacak.” dedi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’dan Srebrenitsa mesajı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Srebrenitsa Soykırımı’nın yıldönümü dolayısıyla anma mesajı yayımladı.

Hafta tatilinde çalışanı korkutan gelişme

İş Kanununa tabi çalışanlar için haftada bir gün izin zorunlu tutulmakta. Buna karşın TBMM’de kabul edilen kanun ile turizm işçilerinin haftalık izin hakları ise 11 günde 1 olacak şekilde değiştirildi. Söz konusu düzenlemenin yakın gelecekte inşaat ve birçok sektör çalışanlarına da yansıyabileceği belirtilirken, işçiler ise yaşanan hak kaybına tepki gösteriyor.