Organik atıklar İzmir’de ekonomiye kazandırılıyor

İZMİR (İGFA) – İzmir Büyükşehir Belediyesi, kent genelinde sürdürülebilir atık yönetimini yerleştirebilmek için çalışmalarını sürdürüyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı ile Buğday Derneği tarafından Kültürpark’taki üretici pazarında “Yerel Üreticilerimizle Döngüsel Tarıma Yön Veriyoruz” adlı etkinlik düzenledi. Kültürpark’taki üreticilere ve yurttaşlara alanda kolay yöntemlerle kompost üretimi uygulamalı olarak anlatıldı.

Etkinlikte konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanı Işıl Konya, “İzmir’de gıda atıklarını da organik atıkları da değerlendirerek kentsel atık yönetiminde etkin bir süreç başlatmayı hedefliyoruz. Buğday Derneği de bizi bu çalışmalarımızda destekleyecek. Bahçe, ev gibi yerlerde, belki mahallelerde gıda atıklarının değerlendirilebileceği basit uygulamaları göstereceğiz” ifadelerini kullandı.

TOPRAĞIN CANLILIK AŞISI KOMPOST

Etkinlikte kompost eğitimini Buğday Derneği’nden Murat Akhuy verdi.

Uygulamalı eğitim öncesi kompost üretimi hakkında yurttaşları bilgilendiren Murat Akhuy, kompostun bir canlılık aşısı olduğunu, tarımsal faaliyet nedeniyle bozulan toprakları tekrar canlandırmak, bitkilere sağlık ve hastalık direncini yeniden kazandırmak için yapılan bir uygulama olduğunu ifade etti.

Akhuy, “Hangi kompost yöntemini yaparsak yapalım amacımız net. Canlılığı azalmış, organik madde seviyesi düşmüş, bozulmuş toprakları tekrar canlandırmak, sağlık kazandırmak ve kimyasal ilaçlara ihtiyaç kalmadan toprak ekosisteminin kendi kendine bitkiyi besleyebilmesini sağlamak. Kompost, bizi bu hedefe ulaştıracak en hızlı araçlardan birisi. Tonlarca kompostu bir anda üretmek mümkün. Burada göreceğiniz gibi telli bahçemizde kendi olanaklarımızla kompost yapmak mümkün. Ufak kaplarda bokashi kompost yapmak mümkün” şeklinde konuştu.

Teorik bilgiler verildikten sonra alanda uygulamalı eğitime geçildi. Murat Akhuy, evde ve bahçede uygulanabilecek kompost yöntemlerini detaylarıyla anlatarak bahçe ve tarlalarda kolaylıkla yapılabilen sıcak kompost ve evlerde üretime uygun bokashi kompost yöntemlerini gösterdi.

Related Posts

Bağcılar’da eşini ve oğlunu öldürüp tarlaya gömen sanık hakkında mütalaa açıklandı

Bağcılar’da boşanma aşamasında olduğu eşini ve oğlunu öldürdükten sonra tarlaya gömen emekli polis memuru sanık Cengiz Bedir’in “eşe karşı tasarlayarak kasten öldürme” ve “altsoydan tasarlayarak kasten öldürme” suçlarından ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması talep edildi.

Mansur Yavaş’tan başsağlığı açıklaması

Milli Savunma Bakanlığı, 12 askerin şehit olduğunu duyurdu. ABB Başkanı Mansur Yavaş ise başsağlığı mesajı yayımladı.

Kimse beklemiyordu, Teksas 2 saatte sular altında kaldı: 25 kız çocuğu sele kapıldı

Teksas’ta aniden bastıran sağanak, iki saat içinde kenti yok etti. En az 24 kişi hayatını kaybetti, kız çocuklarının kaldığı bir yaz kampında 25 kişi kayboldu. Yetkililer bölgede “sınırsız kaynakla” arama kurtarma başlattı.

İddianın sonu korkunç bitti: Kızılırmak’a atlayan genç kayboldu

Kırıkkale’de arkadaşlarıyla iddialaşarak köprüden Kızılırmak Nehri’ne atlayan bir kişi kayboldu.

Ütücüler başkanlık çadırında görevliydi

Diyanet’in hac organizasyon talimatında isimleri geçen ütücülerin ‘Başkanlık Çadırı ve Başkanlık Çadırı Kadınlar Bölümü’ için görevlendirildiği yazıyor.

Resmî Gazete’de bugün (4 Temmuz 2025 Resmî Gazete kararları)

Resmî Gazete’de bugün (4 Temmuz 2025 Resmî Gazete kararları)