Kendini yıllarca yılanlara ısırttı: Kanı yeni panzehire umut oldu

Kendini Yıllarca Yılanlara Isırttı, Kanı Yeni Panzehire Umut Oldu!

Bağışıklık bilimci Dr. Jacob Glanville, 2017 yılında internet üzerinde dikkat çeken bir haberle karşılaştı. Tim Friede adlı cesur adam, birçok ölümcül yılana kendini sokarak ve zehirlerini vücuduna enjekte ederek ilgi çekici bir deney gerçekleştirmişti.

Bilim insanlarına göre, bu olağanüstü cesur adamın kanı, yılan sokmalarına karşı yeni bir panzehir geliştirmenin anahtarı olabilir.


“Biraz garip olacak ama kanını incelemek istiyorum”

Glanville, “Haberler ‘çılgın adam kendini sokturdu’ diyordu ama ben bu işin içinde bir cevher olduğunu düşündüm” diyerek, Tim Friede ile iletişime geçti. Tim ise bu teklife sevinçle yanıt verdi: “Nihayet bu telefon geldi.”

19 farklı tür üzerinde test edildi, sonuç umut verici

Laboratuvar testlerinde elde edilen sonuçlara göre, panzehir farelerde 19 farklı yılan türüne karşı etkili olduğu belirlendi. Bu türler arasında kobralar, mambalar, coral yılanları ve kraits gibi tehlikeli yılanlar bulunuyor.

Araştırmacılar, Tim Friede’nin kanından elde edilen antikorları kullanarak, zehirin yüzde 95’inde bulunan bir enzimi durduran “varespladib” adlı molekülü panzehir formülüne ekledi.


Klasik yöntemlere alternatif olabilir

Şu anda kullanılan panzehirler genellikle yılan zehrinin hayvanlara enjekte edilmesi ve hayvanın kanındaki antikorların toplanmasıyla üretiliyor. Ancak bu yöntemler riskli ve alerjik reaksiyonlara neden olabiliyor.

Yeni panzehir ise insan kaynaklı antikorlar kullanarak, yan etkilerin azaltılmasını hedefliyor. Bu yöntem, İngiltere’deki Lancaster Üniversitesi’nden yılan zehri uzmanı Steven Hall tarafından “çok yaratıcı bir yöntem” olarak değerlendirildi.

Henüz insanlar üzerinde denenmedi

Laboratuvar çalışmaları sadece fareler üzerinde gerçekleştirildiği için, panzehirin insanlar üzerindeki etkisi henüz bilinmiyor. Ayrıca, geliştirilen panzehir sadece “elapid” türü yılanlar için etkili olduğu için, “viperid” türleri için ayrı bir çalışma yürütülüyor.

Tek dozluk evrensel panzehir

Araştırmacılar, gelecekte tüm yılan türlerine karşı etkili bir panzehir geliştirmeyi planlıyor. Ayrıca, Avustralya gibi sadece “elapid” türü yılanların bulunduğu bölgelerde, bu tedavinin köpekler üzerinde denemeleri için saha çalışmaları yapılması planlanıyor.

Related Posts

Yapay zekayla 3 ülkenin dışişleri bakanını dolandırdılar

ABD Dışişleri Bakanlığı, yapay zeka teknolojisi kullanılarak Dışişleri Bakanı Marco Rubio’yu taklit eden bir dolandırıcının, üst düzey yetkililere ulaştığına dair alarm verdi.

Çürümüş kafaları vatandaşlara yedireceklerdi! İstiflenmiş halde bulundu

Bursa Gemlik’te boş bir tamirhanede sakatatçılara satılmak üzere çok sayıda istiflenmiş büyükbaş hayvan kafatası bulundu. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

‘Alkolmetreyi üfleyemiyorum’ diyerek polise direndi: O anlar kamerada

Sultanbeyli’de trafik ekiplerinin gerçekleştirdiği denetimde “Alkolmetreyi üfleyemiyorum” diyerek polisi uzun süre uğraştıran sürücüye 26 bin TL ceza uygulanırken, ehliyetine 2 yıl süreyle el konuldu. Sürücünün polis ekiplerine yaşattığı zor anlar cep telefonu kamerası ile görüntülendi.

Bağcılar’da eşini ve oğlunu öldürüp tarlaya gömen sanık hakkında mütalaa açıklandı

Bağcılar’da boşanma aşamasında olduğu eşini ve oğlunu öldürdükten sonra tarlaya gömen emekli polis memuru sanık Cengiz Bedir’in “eşe karşı tasarlayarak kasten öldürme” ve “altsoydan tasarlayarak kasten öldürme” suçlarından ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması talep edildi.

Mansur Yavaş’tan başsağlığı açıklaması

Milli Savunma Bakanlığı, 12 askerin şehit olduğunu duyurdu. ABB Başkanı Mansur Yavaş ise başsağlığı mesajı yayımladı.

Kimse beklemiyordu, Teksas 2 saatte sular altında kaldı: 25 kız çocuğu sele kapıldı

Teksas’ta aniden bastıran sağanak, iki saat içinde kenti yok etti. En az 24 kişi hayatını kaybetti, kız çocuklarının kaldığı bir yaz kampında 25 kişi kayboldu. Yetkililer bölgede “sınırsız kaynakla” arama kurtarma başlattı.