Heybeliada Ruhban Okulu’nun hikâyesini anlatan “Kozmopolis: İnce Çizgi” belgeseli izleyiciyle buluştu

Heybeliada Ruhban Okulu’nun tarihi ve kültürel mirasını ele alan “Kozmopolis: İnce Çizgi” belgeselinin gala gösterimi, 13 Şubat’ta Galata Rum İlköğretim Okulu’nda gerçekleşti. Fener Rum Patriği Bartholomeos, Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş, akademisyenler, sanat dünyasından isimler ve çok sayıda davetlinin katılımıyla yapılan gösterim, büyük ilgi gördü.

İstanbul Kültür Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü’nden Fatih Öztürk ve Okan Şeker’in yönetmenliğini üstlendiği belgesel, Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılışından kapanışına kadar uzanan süreci ele alarak, Türkiye’nin çok kültürlü yapısına ve tarihsel dönüşümüne ışık tutuyor.

Tarihi bir yolculuk: Heybeliada Ruhban Okulu

Belgeselde, okulun mezunlarından Fener Rum Patriği I. Bartholomeos, Prof. Konstantinos Delikostantis, Derkon Metropoliti Apostol Danilidis, Akademisyen Andonis Chatzopoulos ile tarihçi ve yazar Pelin Batu, Prof. Dr. Salih İnci‘nin görüşleri yer alıyor. Okulun mezunlarının anlatımlarıyla film, yalnızca bir eğitim kurumunun tarihini değil, aynı zamanda İstanbul’un kozmopolit geçmişini, dini-kültürel ve sosyolojik çeşitliliğini de gözler önüne seriyor.

1844 yılında açılan ve 1971 yılında eğitim faaliyetlerine son veren Heybeliada Ruhban Okulu, Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde önemli bir eğitim kurumu olarak faaliyet gösterdi. “Kozmopolis: İnce Çizgi” belgeseli, bu köklü okulun geçmişini incelerken, iki farklı dönemin siyasi, kültürel ve toplumsal dinamiklerini de ele alıyor.

Gala gösterimine yoğun ilgi

Galata Rum İlköğretim Okulu’nda düzenlenen gala gecesi, yoğun bir katılımla gerçekleşti. Geceye Fener Rum Patriği Bartholomeos, Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş, tarihçi ve yazar Pelin Batu, akademisyenler, sanat dünyasından isimler ve çok sayıda davetli katılırken, düzenlenen gösterim büyük ilgi gördü. 

“Heybeliada Ruhban Okulu, Ortak Değerlerimizin Bir Yansımasıdır” Filmin yönetmenlerinden Fatih Öztürk, gecede yaptığı konuşmada belgeselle ilgili şöyle konuştu:

“Bu gece, ‘Kozmopolis: İnce Çizgi’ belgeseliyle sinemanın büyülü dilini yeniden keşfetme, anlama ve anlatma fırsatı buluyoruz. Bu belgesel, yalnızca geçmişe bir saygı duruşu değil; aynı zamanda geleceğe umutla bakmamız için bir çağrıdır. Heybeliada Ruhban Okulu’nun hikayesini izlerken, ortak değerlerimizin bizi nasıl birleştirdiğini ve çeşitliliğin içinde nasıl bir bütün oluşturduğumuzu bir kez daha hissediyoruz.” Filmin yönetmenlerinden Okan Şeker ise şöyle konuştu: “İstanbul, yüzyıllar boyunca medeniyetlerin kesişim noktası, farklı inançların, kültürlerin ve dillerin iç içe geçtiği bir kozmopolis oldu. İstanbul’un kozmopolit yapısı sürekli olarak ince bir çizgi üzerinde yürümüştür. Belgeselin hikâyesi de bu ince çizginin bir yansımasıdır.”

Çekimleri bir yıl süren belgesel, Heybeliada Ruhban Okulu, Aya Triada Manastırı, İstanbul Rum Patrikhanesi ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi gibi farklı mekanlarda gerçekleştirildi. Belgesel, arşiv görüntüleri ve tanıklıklarla okulun geçmişini ayrıntılı bir şekilde ele alıyor.

“Kozmopolis: İnce Çizgi”, gala gösteriminin ardından ulusal ve uluslararası film festivallerinde gösterime girmeye hazırlanıyor. Belgeselin geniş kitlelerle buluşması hedeflenirken, tarihi ve kültürel mirasa dair farkındalığı arttırması bekleniyor.

“Kozmopolis: İnce Çizgi” belgeseli, izleyicilere yalnızca bir okulun hikâyesini değil, geçmişle bugün arasında bir bağ kurarak çok kültürlü mirasın korunmasına yönelik bir perspektif sunuyor. Heybeliada Ruhban Okulu’nun tarihine dair kapsamlı bir anlatı sunan yapım, tarihe tanıklık etmek isteyen izleyiciler için önemli bir başvuru kaynağı olma niteliği taşıyor.

 

Related Posts

İHH İyilikte Yarışan Sınıflar projesiyle 86 binden fazla yetime ulaştı

İHH İnsani Yardım Vakfı ile Milli Eğitim Bakanlığı ortaklığında yürütülen ‘İyilikte Yarışan Sınıflar’ projesi kapsamında öğrenciler, 81 ilde 86 bin yetime destek oldu.

Bakan Tekin tüm detaylarıyla anlattı: Lise eğitiminde model mi değişecek?

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, zorunlu eğitimdeki muhtemel değişikliklere ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. TRT Haber Özel Yayını’na katılan Bakan Tekin, sanayi ve ticaret sektörlerinin nitelikli eleman ihtiyacı konusundaki talepler doğrultusunda, önerilen modelleri titizlikle takip ettiklerini söyledi. Bakan Tekin, “Bunların içerisinde süzülecek, üzerinde uzlaşılmış konular olursa bunlar Kabine toplantısında istişare edilecek ve bir karar alınması gerekirse alınacak” dedi.

LGS ne zaman 2025, sınav giriş belgesi yayımlandı mı? Geri sayım başladı! LGS’ye kaç gün kaldı?

LGS sınavı 2025 geri sayım başladı. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Haziran ayında gerçekleştirilecek Liselere Geçiş Sistemi kapsamındaki merkezi sınavın başvuru işlemleri “e-Okul” üzerinden tamamlandı. LGS 2025 birinci oturumda öğrencilere Türkçe, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabancı dil derslerinden toplam 50 soru sorulacak 75 dakika süre verilecek. İkinci oturumda ise öğrencilere matematik ve fen bilimleri derslerinden toplam 40 soru sorulacak ve 80 dakika süre verilecekLGS sınav giriş belgesi yayımlandı mı, LGS ne zaman 2025? LGS’ye kaç gün kaldı? İşte, LGS sınav tarihi 2025

OGM 3477 personel alım sonuçları ne zaman açıklanacak? Sözleşmeli destek personeli alımında gözler OGM duyurular sayfasında

OGM 3477 personel alımı sonuçları, 28 Mart’ta sona eren başvuruların ardından binlerce adayın gündeminde yer alıyor. Orman Genel Müdürlüğü merkez ve taşra birimlerinde 3477 (üç bin dört yüz yetmiş yedi) adet sözleşmeli destek personeli alımı başvuruları sonrası gözler sonuç sorgulama ekranına çevrildi. Yerleşmeye hak kazanan adayların işe başlamaları için gerekli belgeleri, bu belgelerin teslim edileceği yer ve zaman, Orman Genel Müdürlüğü internet adresinden (www.ogm.gov.tr) duyurulacak olup ayrıca ilgililere tebligat yapılmayacak. Peki, OGM 3477 personel alım sonuçları açıklandı mı? Başvuruları KPSS puanına göre OGM personel alımı sonuçları ne zaman açıklanacak? İşte, ayrıntılar.

“Sanayiden Sanata” projesinin sergisi İstanbul Teknik Üniversitesi’nde açıldı

“Sanayiden Sanata” projesinin sergisi İstanbul Teknik Üniversitesi’nde açıldı

TBMM tatil tarihi 2025 | Meclis ne zaman kapanacak, Türkiye Büyük Millet Meclis tatile girdi mi?

TBMM 28. Dönem 3. Yasama Yılı’nın son günlerine girildi. Gündeme ilişkin önemli kararların alındığı Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) çalışmalarına devam ederken, Meclis ne zaman kapanacak? sorusu da kamuoyunun gündemine geldi. TBMM yeni haftada yoğun mesaisini sürdürecek. Meclis Genel Kurulu’nda 112 Acil Çağrı Merkezine yönelik düzenlemeleri de içeren kanun teklifinin görüşmelerine devam edilecek. Son olarak TBMM Genel Kurulunda, Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklikler Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin 9 maddesi daha kabul edildi. Peki, TBMM ne zaman tatile giriyor 2025? Türkiye Büyük Millet Meclis tatile girdi mi? İşte, Meclis tatil tarihi ve ayrıntılı bilgiler.