Esnaf tedirgin: 177 bin lira ceza kapıda

Küçük esnaf bir yandan krizde ayakta kalmaya bir yandan iktidarın son dönemde getirdiği zorlayıcı şartları karşılamaya çalışıyor. Sosyal güvenlikle ilgili bazı düzenlemeleri de içeren “torba kanun teklifi” Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilerek yasalaşınca, iş yerlerine 1 Şubat 2025’ten (yarın) itibaren “iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı bulundurma” şartı geldi.

177 BİN TL CEZA

Nefes gazetesinden Ali Öztürk’ün haberine göre, 1 işçi çalıştıran iş yerleri bile bu kapsama girdi. Hukuk büroları, serbest muhasebeci büroları, mali müşavirlik büroları, terziler, manavlar, market, bakkal ve benzeri az tehlikeli iş yerlerinde doktor (iş yeri hekimi) ve iş sağlığı güvenliği (İSG) uzmanı bulundurmayan iş verenlere, 88 bin 663 TL ceza kesilecek. Doktor için 88 bin 663 TL, iş güvenliği uzmanı için 88 bin 663 TL, her ikisini de bulundurmayana 177 bin 326 TL ceza kesilecek.

SON GÜN DUYAN VAR

Bu haberi ilk kez duyan minimum 1 çalışanlı birçok küçük esnaf ve ofiste panik yaşandı. İşveren ve belirleyeceği bir çalışanı bakanlıkça yetkilendirilmiş çalışma ve sosyal güvenlik eğitim merkezlerinden (ÇASMER) gerekli eğitimleri alıp iş sağlığı ve güvenliği hizmeti yürütebiliyor. İş sağlığı güvenliği eğitimleri alınsa bile, esnafın bakanlık onaylı sağlık kabinlerinden ayrıca hizmet alması mecburi oldu.

Son güne kalanlar “Nasıl çözüm bulurum” diye panik yaşarken, sosyal güvenlik uzmanı Şevket Tezel, “Esnaf, özel ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden, sağlık hizmeti alabilir. İş sağlığı güvenliği belgesini de iş veren kendisi veya bir çalışanı alabilir. Bu durumu bilmeyenler son gün paniği yaşadı” dedi. İş yeri sahipleri birkaç farklı sağlık kabininden fiyat alıp, birini seçebiliyor. Sağlık kabinleri genelde 200 TL + KDV ile 475 TL + KDV bandında aylık ücretle anlaşıyor.

İŞ sağlığı ve güvenliğiyle ilgili, 12 yıldır ertelenen 6331 Sayılı Kanun’un 38’inci maddesiyle birlikte, iş yeri sınıflandırmaları güncellendi. Az tehlikeli işyerlerinde A, B veya C sınıfı “iş güvenliği uzmanları” hizmet verecek. Tehlikeli iş yerlerinde A veya B sınıfı “iş güvenliği uzmanları” hizmet verecek.

TEHLİKE SINIFINA GÖRE CEZA DEĞİŞİYOR

İş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili, 12 yıldır ertelenen 6331 Sayılı Kanun’un 38’inci maddesiyle birlikte, iş yeri sınıflandırmaları güncellendi. Az tehlikeli işyerlerinde A, B veya C sınıfı “iş güvenliği uzmanları” hizmet verecek. Tehlikeli iş yerlerinde A veya B sınıfı “iş güvenliği uzmanları” hizmet verecek.

10’dan az çalışanı olan “az tehlikeli” iş yerleri, iş yeri doktoru ve İSG belgeli çalışanı yoksa her bir eksik için 88 bin 663 TL ceza ödeyecek. “Tehlikeli” iş yerlerinde bu ceza 110 bin 828’er TL, “çok tehlikeli” sınıftaki iş yerlerinde “132 bin 994’er TL olacak.

Related Posts

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’dan Srebrenitsa mesajı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Srebrenitsa Soykırımı’nın yıldönümü dolayısıyla anma mesajı yayımladı.

Hafta tatilinde çalışanı korkutan gelişme

İş Kanununa tabi çalışanlar için haftada bir gün izin zorunlu tutulmakta. Buna karşın TBMM’de kabul edilen kanun ile turizm işçilerinin haftalık izin hakları ise 11 günde 1 olacak şekilde değiştirildi. Söz konusu düzenlemenin yakın gelecekte inşaat ve birçok sektör çalışanlarına da yansıyabileceği belirtilirken, işçiler ise yaşanan hak kaybına tepki gösteriyor.

WImbledon’da uyuyakaldı

SEZONUN üçüncü grand slam tenis turnuvası Wimbledon’ın 10’uncu gününde, Sırp tenisçi Novak Djokovic ile İtalyan raket Flavio Cobolli karşılaştı.

İYİ Partili Çömez’den ekran karartma cezası verilen Sözcü TV’nin logosunun önünde açıklama

İYİ Parti Grup Başkanvekili Turhan Çömez, dokunulmazlığının kaldırılması için Meclis Başkanlığına gönderilen fezlekenin nedeninin eski Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya Medipol hastaneleri ve ona tahsis edilmiş arsaları televizyon programında sorması olduğunu söyledi. Çömez, “Kaldırın dokunulmazlığımı sizinle mahkemede hesaplaşalım” dedi.

Dünyayı tehdit eden sessiz katil: Önlem alınmazsa milyonlarca can alabilir… H. pylori nedir?

Dünya çapında mide kanseri vakalarının yüzde 76’sından sorumlu olan Helicobacter pylori (H. pylori) bakterisi, önlem alınmazsa milyonlarca can alabilir. Uzmanlar, bu bakterinin neden olduğu enfeksiyonların genellikle hazımsızlık, şişkinlik veya mide bulantısı gibi sıradan belirtilerle gizlice ilerlediğini ve mide dokusuna verdiği hasarla kansere yol açabileceğini vurguluyor.

Zeydan Karalar görevden uzaklaştırıldı

İçişleri Bakanlığı, tutuklanan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve Büyükçekmece Belediye Başkanvekili Ahmet Şahin’in geçici tedbirle görevlerinden uzaklaştırıldığını bildirdi.