Efsane gerçek oldu: Amazon’un kalbindeki kaynayan nehrin gizemi

Peru’nun Amazon bölgesinde, sıcaklığı 100°C’ye kadar ulaşabilen Shanay-Timpishka Nehri, bilim insanlarına küresel ısınma ve orman ekosistemleri hakkında önemli veriler sunuyor.

Shanay-Timpishka Nehri, Peru’nun Mayantuyacu bölgesinde yer alıyor ve ilk kez 2011 yılında kaşif Andrés Ruzo tarafından keşfedildi. Nehrin adı, “Güneşin sıcağında kaynayan” anlamına geliyor.

Ruzo, 100°C’ye kadar yükselen sıcaklıkta kaynayan suyu gözlemleyerek, “Ölçtüğüm en yüksek sıcaklık 100°C oldu. Bu kadar sıcak suyu hayal etmek bile zor, elinizi soktuğunuzda saniyeler içinde yanıklar oluşur” dedi.

BİR EFSANE GERÇEK OLDU

Peru’da yıllarca bir efsane olarak bilinen bu nehir, ilk kez jeologlar tarafından duyulduğunda imkansız kabul edilmişti. Ancak 2017 yılında yapılan bir belgeselde, nehrin yoğun sıcaklık yaydığı görülünce araştırmacılar şaşkına döndü. “Kuşlardan sürüngenlere kadar birçok hayvan bu sıcaklıkta hayatta kalamaz,” diyen jeologlar, nehrin sıcaklığının biyolojik organizmalar üzerinde yıkıcı bir etkisi olduğunu açıkladılar.

SICAK SUYUN KAYNAĞI NE?

Nehirin kaynama sıcaklığı, yer altındaki fay hatlarından beslenen sıcak su kaynaklarından geliyor. Miami Üniversitesi’nden bilim insanları, nehrin gelecekteki küresel ısınma hakkında daha fazla bilgi sağlayabileceğini düşünüyor. Riley Fortier, araştırma lideri, “Amazon ormanları daha fazla ısınacak. Bu, orman yapısının nasıl değişeceğine dair bize önemli veriler sunuyor,” dedi.

AMAZON ORMANLARININ GELECEĞİ

Araştırmacılar, sıcaklık arttıkça bitki çeşitliliğinin azaldığını ve orman yapısının daha homojen hale geldiğini gözlemlediler. Bu bulgular, küresel ısınma nedeniyle Amazon ormanlarında meydana gelebilecek değişimlere dair önemli ipuçları veriyor. Fortier, “Küresel ısınma arttıkça her şey değişecek,” diyerek Amazon’un geleceğine dair endişelerini dile getirdi.

Related Posts

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’dan Srebrenitsa mesajı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Srebrenitsa Soykırımı’nın yıldönümü dolayısıyla anma mesajı yayımladı.

Hafta tatilinde çalışanı korkutan gelişme

İş Kanununa tabi çalışanlar için haftada bir gün izin zorunlu tutulmakta. Buna karşın TBMM’de kabul edilen kanun ile turizm işçilerinin haftalık izin hakları ise 11 günde 1 olacak şekilde değiştirildi. Söz konusu düzenlemenin yakın gelecekte inşaat ve birçok sektör çalışanlarına da yansıyabileceği belirtilirken, işçiler ise yaşanan hak kaybına tepki gösteriyor.

WImbledon’da uyuyakaldı

SEZONUN üçüncü grand slam tenis turnuvası Wimbledon’ın 10’uncu gününde, Sırp tenisçi Novak Djokovic ile İtalyan raket Flavio Cobolli karşılaştı.

İYİ Partili Çömez’den ekran karartma cezası verilen Sözcü TV’nin logosunun önünde açıklama

İYİ Parti Grup Başkanvekili Turhan Çömez, dokunulmazlığının kaldırılması için Meclis Başkanlığına gönderilen fezlekenin nedeninin eski Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya Medipol hastaneleri ve ona tahsis edilmiş arsaları televizyon programında sorması olduğunu söyledi. Çömez, “Kaldırın dokunulmazlığımı sizinle mahkemede hesaplaşalım” dedi.

Dünyayı tehdit eden sessiz katil: Önlem alınmazsa milyonlarca can alabilir… H. pylori nedir?

Dünya çapında mide kanseri vakalarının yüzde 76’sından sorumlu olan Helicobacter pylori (H. pylori) bakterisi, önlem alınmazsa milyonlarca can alabilir. Uzmanlar, bu bakterinin neden olduğu enfeksiyonların genellikle hazımsızlık, şişkinlik veya mide bulantısı gibi sıradan belirtilerle gizlice ilerlediğini ve mide dokusuna verdiği hasarla kansere yol açabileceğini vurguluyor.

Zeydan Karalar görevden uzaklaştırıldı

İçişleri Bakanlığı, tutuklanan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve Büyükçekmece Belediye Başkanvekili Ahmet Şahin’in geçici tedbirle görevlerinden uzaklaştırıldığını bildirdi.