Doç. Dr. Esra Demir: Sarı serum, uygunsuz kullanımda hayati tehlike oluşturuyor

“Sarı serum olarak” bilinen B vitamini takviyesinin hastane dışında uygulanmasının ölümcül riskler taşıdığı uyarısında bulunan İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Esra Demir, evde yapılan bu işlemlerin, alerjik reaksiyonlarla hayati sonuçlara yol açabileceğini söyledi.

DHA’nın haberine göre, sarı serum olarak adlandırılan ve temel olarak B vitamininden oluşan bu takviyenin, soğuk algınlığına karşı ve bağışıklık sistemini destekleme amacıyla yaygın şekilde tercih edildiğini belirten Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’nden İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Esra Demir, her gün artan ölüm vakaları nedeniyle kamuoyunu uyardı.

Damardan uygulanan bu vitaminin içine ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçların da eklenebilmesinin, alerji riskini artırdığını ifade eden Demir, “Üstelik, önceden defalarca sorunsuz kullanılmış olsa dahi, her dozda ani ve şiddetli alerjik reaksiyon gelişme ihtimali bulunuyor” diye konuştu.

Hastane koşulları dışında sarı serum yaptırmanın tehlikesine dikkat çeken Esra Demir, bu işlemin yalnızca tıbbi donanım ve acil müdahale imkanına sahip merkezlerde uygulanması gerektiğini anlattı.

‘KİŞİNİN DAHA ÖNCE SERUM TAKTIRMIŞ OLMASI, GÜVENDE OLDUĞU ANLAMINA GELMEZ’

Sarı serumun sadece B vitamininden oluştuğunu ancak dışarıda ağrı kesici veya ateş düşürücü de eklenebildiğini ve bu durumun alerjileri tetikleyebileceğini dile getiren Doç. Dr. Demir, “Bugün yine bir ‘sarı serum’ ölümüyle güne başladık. Maalesef bu sarı serum furyası bizi ciddi anlamda üzmeye başladı. Çünkü ev içi uygulamalar, klinik uygulamalar ve hastane şartları dışında yapılan işlemler, ciddi alerjik reaksiyon riskleri doğuruyor. Kişinin daha önce bu serumu taktırmış olması, onun güvende olduğu anlamına gelmez. Çünkü her dozda alerjik reaksiyon riski mevcuttur. Sarı serum olarak adlandırılan ve arkamda gördüğünüz serum, sadece B vitamininden oluşan bir serumdur. Seruma sarı rengini veren de bu B vitaminidir. Ancak bazen içeriğine ağrı kesici ve ateş düşürücü de eklenebilmektedir. Daha önce B vitaminine, ağrı kesicilere ya da ateş düşürücülere alerjisi olup olmadığına bakılmaksızın, kişi bu bileşenlerden herhangi birine karşı alerjik reaksiyon geliştirebilir” dedi.

‘HIZLI İYİLEŞMEK ADINA SAĞLIĞINIZI RİSKE ATMAYIN’

Alerjik reaksiyon durumunda, hastane anında müdahale edilebildiğini söyleyen Esra Demir, şöyle devam etti:

“Ancak ev içi uygulamalarda, herhangi bir alerjik reaksiyon gelişirse kişinin hayatını tehdit edebilecek sonuçlar doğabilir. Bu nedenle, bu tür uygulamaların kesinlikle hastane şartlarında ve hekimin uygun gördüğü takdirde yapılmasını öneriyoruz. Özellikle B vitaminleri alerjik reaksiyonlara yol açabilir; kızarıklık, kaşıntı gibi belirtiler oluşturabilir. Ağızdan alınan B vitaminleri bile bu tür reaksiyonlara neden olabilirken, doğrudan damardan sistemik dolaşıma verilen vitaminler ve ilaçlar, alerjik reaksiyonları çok daha hızlı bir şekilde tetikleyebilir. Daha önce sarı serum taktırmış olmanız, bir daha alerjik reaksiyon yaşamayacağınız anlamına gelmez. Her dozda alerji riski tekrar edebilir. Bu durum, antibiyotikler için nasıl geçerliyse, damardan verilen serumlar için de aynıdır. Yani B vitaminine, ağrı kesiciye veya ateş düşürücüye karşı daha önce herhangi bir alerjik reaksiyon yaşamamış olsanız bile, sonraki dozda alerjik tepki gösterebilirsiniz. Bu yüzden bu tür uygulamaların hastane dışında yapılmasını kesinlikle önermiyoruz. Üst solunum yolu enfeksiyonlarında, eğer hekiminiz uygun görürse, bağışıklığınızı güçlendirmek amacıyla size ağızdan alınabilecek takviyeler reçete edecektir. Hızlı bir şekilde iyileşmek adına sağlığınızı riske atmamanızı tavsiye ederiz.”

‘YALNIZCA HASTANE ORTAMINDA VE DOKTOR KONTROLÜNDE ALIN’

Damardan uygulanan vitamin, ilaç takviyelerinin yalnızca hastane ve doktor kontrolünde yapılmasını öneren Doç. Dr. Demir, “Alerjik reaksiyonlar hafif kızarıklık ve kaşıntıdan, hayatı tehdit eden solunum yolu daralması ve kalp durmasına kadar geniş bir yelpazede etkiler gösterebilir. Günlük pratiğimizde kullandığımız ilaçlarda da bu tür alerjik reaksiyonları görmekteyiz. Ancak bizler, hastane ortamında bu tür ani durumlara müdahale edebilecek ekipman ve donanıma sahibiz. Bu tür reaksiyonlar, evde ya da yeterli donanıma sahip olmayan kliniklerde meydana geldiğinde, maalesef hastayı kaybetme riskiyle karşı karşıya kalıyoruz. Bu nedenle, sarı serum veya benzeri damardan uygulanan vitamin ve ilaç takviyelerini yalnızca hastane ortamında ve doktor kontrolünde almanızı şiddetle öneriyoruz” dedi.

(DEMİRÖREN HABER AJANSI)

Related Posts

Bakan Memişoğlu’ndan canlı yayında önemli açıklamalar: Şu ana kadar 3 milyon insanı tarttık

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, TRT Haber’de gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Memişoğlu yaptığı açıklamada “Şu ana kadar 3 milyon insanı tarttık ve boyunu ölçtük. Yüzde 35’i fazla kilolu. Biz şu anda dünyanın en üst seviyesindeyiz kilo anlamında. Yüzde 27’si obez bir de. Yani toplam yüzde 52-55 bandında insanlarımız istediğimiz kiloda değil. O nedenle biz bu kiloyu insanların sağlığı için istiyoruz” dedi.

Bayram sofrası sağlığınızı bozmasın! Eti böyle tüketin: ‘Yağa yağ eklemeyin’

Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et tüketimi sindirim problemlerinden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getiriyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, sıcak havalarda etin doğru şekilde saklanması ve pişirilmesi gerektiğini vurgularken, özellikle kronik rahatsızlığı olan bireyleri her öğünde et tüketmemeleri konusunda uyarıyor.

Kurban etinde 2 gün kuralı!

Prof. Dr. Mustafa Tayar, bayramda kesilen kurban etinin ilk 2 gün sabah kahvaltısında yenmemesi gerektiğini söyledi. Gıdaların normalde taze olarak tüketildiğini hatırlatan Prof. Dr. Tayar, “Bu kurban sonrası kesilen etler için geçerli değil. Çünkü o et kas halinde olduğu için insanlarda sindirim problemine neden olur. Bu nedenle kurban eti ile kahvaltı yapmayı 2 gün ertelememiz gerekir” dedi.

Soğan yediğinizi kimse anlamayacak! Dil üstünde bir buçuk dakika tutun, nefesi tazeliyor

Soğanlı ve sarımsaklı bir öğle yemeğinden sonra kendinizi kötü hissetmeyin. Uzmanlar ağız kokutan yemeklerden sonra nefesinizi tazelemenin en etkili yollarını paylaştı. Detayları sizler için derledik!

Sağlık Sen 2 Nolu Şubeden Hemşireler ve Ebeler Haftası Moral Günü Kutlaması

Sağlık Sen 2 Nolu Şube tarafından Anneler Günü, Hemşireler ve Ebeler Haftası kutlaması Konak Polis Evi’nde gerçekleşti.

Hipertansiyon Nedenleri

Hipertansiyon nedenleri hakkında açıklama yapan Prof.Dr. Murat Turfan, hipertansiyon riskini artıran riskler hakkında konuştu