Depresyon vücudu böyle vuruyor! Kalpten beyne 8 etkisi
2 mins read

Depresyon vücudu böyle vuruyor! Kalpten beyne 8 etkisi

BÖBREK FONKSİYONUNDA AZALMA

Depresyon hem kronik böbrek hastalığı olan kişileri hem de sağlıklı böbrekleri olan kişileri etkiler. Aynı zamanda hastalığın gelişimini de hızlandırır. Olası nedenlerden biri otoimmün süreçleri tetikleyen inflamatuar proteinlerin artması olabilir.

GASTROİNTESTİNAL SİSTEM SORUNLARI

Beynimiz gastrointestinal sistemle yakından bağlantılıdır. Duygulara duyarlıdır, onu tetikler ve rahatsızlık verebilir. Depresyon traktustaki kasılmaları ve hareketleri etkileyebilir. Halihazırda gastrointestinal sistemle sorunları olan kişiler daha da fazla karın ağrısı hissedebilirler.

DİYABET

Depresyon, stres hormonlarının düzeyini artırır ve bunlar da kan şekeri düzeylerini ve insülin direncini etkileyebilir. Bu bağlantı her iki yönde de çalışır ve diyabetli kişilerin depresyona yakalanma olasılığı daha yüksektir.

KALP KRİZİ RİSKİ

Depresyondan muzdarip insanlar yüksek tansiyon ve artan kalp atış hızı yaşayabilir. Bunların hepsi kalp hastalığına yol açabilir. Daha önce bahsettiğimiz stres hormonlarının da kalp üzerinde olumsuz etkileri olabiliyor.

KAN DAMARLARIYLA İLGİLİ SORUNLAR

Bu durumun kalp için tehlikeli olmasıyla yakından bağlantılıdır. Yüksek tansiyon damarlardaki kan akışını azaltır. Küçülürler ve kırılgan hale gelirler. Bu da damarlara zarar verir ve hücrelere ve dokulara yeterli besin ve oksijeni taşıyamazlar.

SIRT AĞRISI

Elbette sırt ağrısı her zaman depresyonla bağlantılı değildir. Kötü duruş ve zayıf kaslar bunun daha yaygın nedenleridir. Ancak gerçek şu ki, depresyon kronik ağrıya neden olabilir. Vücudun depresyona verdiği tepki olarak iltihaplanma nedeniyle ortaya çıkabilir.

HAFIZA SORUNLARI VE BAŞ AĞRISI

Depresyon kısa süreli hafıza kaybına ve kafa karışıklığına neden olabilir. Bu durum insanları daha unutkan hale getiriyor ve konsantre olma yeteneklerini engelliyor. Aynı zamanda “gerilim baş ağrısı” olarak adlandırılan kronik, zonklayan bir baş ağrısına da neden olabilir. Çoğunlukla kaşların etrafında hafif nabız atışları şeklinde gelir.

ARTRİT

Her iki durum da birbiriyle yakından bağlantılıdır. Depresyon artrite neden olabilir ve bunun tersi de geçerlidir. Temel faktör bu hastalıklar nedeniyle oluşan iltihaplanmadır. Depresyon ayrıca artritin seyrini etkileyebilir ve sonucunu kötüleştirebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir