Çad’da Başkanlık Sarayı’na saldırı: Çok sayıda ölü ve yaralı var

Djambel Bahr Mahallesi’nde Sarayı Hedef Alan Saldırı: 18 Ölü, 9 Yaralı

Başkanlık Sarayı çevresindeki Djambel Bahr Mahallesi’nde dün akşam saatlerinde meydana gelen silahlı çatışmada Başkanlık muhafızları ile sarayı hedef alan saldırganlardan 18’i ölü, 9’u yaralı olarak ele geçirildi.

Güvenlik güçlerinin yaklaşık bir saat süren çatışmayı 21.30’da kontrol altına aldığı belirtildi. Ancak saldırıda 1 hükümet görevlisinin hayatını kaybettiği bilgisi verildi.

Çad hükümeti, olayın tamamen kontrol altında olduğunu ve ciddi bir tehdidin olmadığını açıkladı. Kimlikleri henüz resmi olarak açıklanmayan saldırganlar hakkında Boko Haram terör örgütü ile ilişkilendirilen iddialar da bulunuyor.

Bu saldırı sonrası çıkan videolarda ölen saldırganların sivil kıyafetler giydiği görüldü. Cumhurbaşkanı Muhammed İdris Debi İtno’nun ise saldırı sırasında sarayda olup olmadığı belirsizliğini koruyor.

İdris Debi İtno’nun Geçiş Dönemi

Çad Cumhurbaşkanı İdris Debi İtno’nun 2021’de öldürülmesinin ardından oğlu Muhammed İdris Debi İtno’nun başa geçtiği Askeri Geçiş Konseyi tarafından ülke yönetimi devralmıştı. İtno, seçim vaatlerinin aksine 18 aylık geçiş süresini uzatarak 2024 seçimlerinde aday olma hakkı kazandı.

Muhammed İdris Debi İtno, Mayıs 2022’de yapılan seçimlerde yüzde 61 oy alarak cumhurbaşkanı seçildi. Fransa ile güvenlik ve savunma anlaşmasının sona ermesiyle birlikte Fransız askerlerinin ülkeden çekilme süreci başladı, ve İtno, Fransızların tamamen çekileceği tarihi 31 Ocak 2025 olarak belirledi.

Related Posts

Belçika’da aşırı sıcaklar nedeniyle “turuncu alarm” verildi

Belçika Kraliyet Meteoroloji Enstitüsü (RMI), 1-3 Temmuz tarihlerinde ülke genelinde 35 dereceyi aşacak sıcaklıkların tehlikeli seviyelere ulaşabileceğini bildirerek, “turuncu alarm” verdi.

Milli Savunma Bakanı Güler, Senegal Silahlı Kuvvetler Komutanı ile görüştü

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Senegal Silahlı Kuvvetler Komutanı General Birame Diop ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, iki ülke arasında savunma ve güvenlik alanlarındaki ilişkiler ile savunma sanayi iş birliği konuları ele alındı.

DEM Parti: Bir kez daha İmralı’ya gideceğiz

DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli, Pervin Buldan’ın, 8-9’unda Cumhurbaşkanı ve siyasi partilerle görüştükten sonra İmralı’ya gitmeyi planladıklarını söyledi.

Son dakika… Kılıçdaroğlu ‘kurultay davası’ sonrası sessizliğini bozdu: ‘Fonlarla beslenen gazeteciler, troller, gözü dönmüş siyasetçiler…’

Son dakika haberi… Özgür Özel’in Genel Başkan seçildiği Kasım 2023’te gerçekleştirilen 38. Olağan CHP Kurultayı’nın iptali istemiyle açılan ve “mutlak butlan” tartışmalarını doğuran dava 8 Eylül’e ertelendi. Eski genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu, ertelenen dava sonrası sessizliğini sosyal medyadan bozdu.

Sel, toprak kayması, çatı çökmesi: 57 kişi hayatını kaybetti

Pakistan’da haziran ayının ortasından bu yana etkili olan muson yağışlarının yol açtığı sel, toprak kayması ve çatı çökmesi gibi olaylar nedeniyle 57 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. ULUSAL AFET YÖNETİM AJANSI AÇIKLAMA YAPTI Ulusal Afet …

Suriye-İsrail anlaşması belirginleşiyor

Suriye’de Esed rejiminin 8 Aralık 2024’te devrilmesiyle birlikte Golan Tepeleri’nin Suriye tarafında kalan tampon bölgeyi işgal eden İsrail ile Şam yönetimi arasındaki müzakereler sona yaklaşıyor.