Cem Küçük yaptığı değerlendirmede, “En iyimser hâlimizle enflasyon hazirandan sonra düşmeye başlayacak. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e göre nisan sonrası iyi haberler alacağız.
2021 Ağustosu’ndan bu yana hayat pahalılığı sürüyor. Hâlen de devam ediyor. Yeni ekonomi yönetimi durumu düzeltmek için var gücüyle çalışıyor. Bizim gibi ülkelerde durum kolay değil. Rezervler Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı gibi 145 milyar dolara geldi.
Çokça eleştirilen EYT bütçeye ciddi yük getirdi. Sadece 2024 yılında 2,3 milyon kişi emekli olacak. Bunun bütçeye emekli maaşı olarak 360 milyar TL, prim olarak 140 milyar TL, yani toplam 500 milyar yükü var.
6 Şubat depremlerinin 2024 bütçesindeki yeri 880 milyar TL. Gerçekten kolay değil. “EYT’yi çıkarmasalardı” denebilir. Artık çıktığı için üzerine konuşmanın mantığı yok…
Öte yandan asgari ücret yüzde 50 arttı. Bu da işverenlere ciddi yük getirdi. Şu an şirketler ayakta kalmaya çalışıyor. Zaten bazıları küçülmeye gitti. Kredi faizleri arttı. Yıllık faiz yüzde 53’lere dayandı. Dayanmak kolay değil.
Hepimizin ekonomiyi rasyonel adımlarla düzlüğe çıkarmaya çalışan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve ekibine destek olmamız lazım. Binbir güçlükle bazı şeyler yerine oturtulmaya çalışılıyor. Yabancı sermaye gelsin diye çabalanıyor. Bütçe fazla açık vermesin diye ince hesaplar yapılıyor.
Bankalar Birliği Başkanı Alpaslan Çakar’ın dediği gibi önce restorasyon, sonra normalleşme sağlanacak. Ülkemizin sınırsız kaynağı yok. Karadeniz’de gaz, Gabar’da petrol bulundu. Bunlar yavaş yavaş devreye giriyor. Savunma sanayi hamleleri sürüyor. Bir yandan ulaşım ve demir yolu hatları genişletiliyor. Sınırlarımızda PKK terör örgütünün varlığı güvenliğimizi ve dolayısıyla ekonomimizi etkiliyor.
Klasik laf ama hepimiz aynı gemideyiz. El birliğiyle ülkeyi ekonomik olarak düze çıkarmalıyız. Önümüzü de görmeliyiz. 31 Mart’tan sonra 4 sene seçim yok. Akılcı hareket etmek dışında başka şansımız olmadığını da bilmeliyiz” dedi.