Beşar Esad’ın amcası Rıfat Esad Lübnan’dan BAE’ye geçti

Suriye Devrik Lideri Beşar Esad’ın Amcası Rıfat Esad, Birleşik Arap Emirlikleri’ne Geçti

Lübnan medyasının haberine göre, Suriye’nin devrik lideri Beşar Esad’ın amcası ve 1982’deki Hama Katliamı’nı gerçekleştirenlerin komutanı Rıfat Esad, Lübnan’dan Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) geçiş yaptı.

El-Cedid televizyon kanalının raporunda, Rıfat Esad’ın Beyrut’tan çıkış yaparken kullandığı pasaportun fotoğraflarına yer verildi.

Özel Jetle Dubai’ye Gitti

Rıfat Esad’ın 24 Aralık’ta beraberinde 2 kişiyle Beyrut’taki Refik Hariri Uluslararası Havalimanı’ndan özel bir jetle Dubai’ye seyahat ettiği belirtildi.

Lübnan güvenlik güçleri, Suriye’deki katliamlarla tanınan Mahir Esad’ın komutasındaki 4. Tümen’den, el-Kureydi ailesine mensup eski bir subayı 170 bin dolar karşılığında gözaltına aldı.

Rapor, Şam’dan Lübnan’ın Suriye sınırındaki Hılve beldesine ve ardından başkent Beyrut’a uzanan bir kaçakçılık hattının varlığına da dikkat çekti.

Rıfat Esad’ın torunu ve gelininin sahte pasaportla Lübnan’dan çıkmaya çalıştığı için Beyrut’taki havalimanında gözaltına alındığı duyurulmuştu.

Beşar Esad’ın amcası olan Rıfat Esad, Hafız Esad’ın yardımcılığı görevini yürütmüştü.

Özellikle 1982’deki Hama Katliamı olmak üzere işlediği savaş suçları ve insanlığa karşı işlenen suçlar sebebiyle uluslararası mahkemelerce suçlanan Rıfat Esad hakkında ciddi iddialar bulunuyor.

Yolsuzluk Suçlamalarıyla Mahkum Edildi

Fransa’da 2021 yılında yolsuzluk ve Suriye devlet fonlarının yasa dışı kullanımı suçlarından mahkum edilen Rıfat Esad, 4 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Suriye basınında çıkan haberlere göre, 2021’de Beşar Esad’ın af ilan etmesinin ardından amcası Rıfat Esad’ın Şam’a döndüğü belirtilmişti.

Hama Katliamı Sorumlusu

1982 yılında, o dönemde Suriye lideri olan Hafız Esad’ın kardeşi Rıfat Esad’ın komutasındaki özel kuvvetler, Hama ilindeki ayaklanmayı bastırmak amacıyla 2 Şubat’ta başlayan süreçte şehri kuşatarak havadan bombardıman düzenlemiş ve on binlerce insanı topçu atışları ve toplu infazlarla katletmişti.

Suriye İnsan Hakları Ağı’nın raporuna göre, Hama il merkezinde 2-28 Şubat 1982 tarihleri arasında en az 30 bin sivil hayatını kaybederken, en az 17 bin sivilin akıbeti hala bilinmemekte.

Humus’taki Tedmur (Palmira) Hapishanesi’ne götürüldüğü düşünülen ve haber alınamayan kişilerin aileleri, sevdiklerinin katledildiğinden endişe ediyor.

Raporlara göre, rejim güçlerinin gerçekleştirdiği havadan ve karadan saldırılar sonucunda El-Asida, Es Sehhane, El-Kilayniyye, Ez Zenbak, El-Hayriyya ve El Başuriyye gibi mahalleler ağır şekilde zarar gördü. Kent merkezinin ise üçte biri tamamen yıkıldı.

Katliamda 88 cami, 3 kilise ve birçok tarihi yapı da hasar gördü.

Related Posts

Taciz davasında şaşırtan karar: 27 aylık ceza bozuldu!

Elazığ’da 4 kız öğrenciyi taciz ettiği iddiasıyla yargılanan ve 27 ay hapis cezası alan öğretmen ve antrenör İsmail Bayraktar hakkındaki karar, istinaf mahkemesi tarafından bozuldu. Mahkeme, sanığın “suçlamaları ısrarla reddetmesi” ve “somut delil bulunmaması” gerekçesiyle dosyayı yeniden görülmek üzere ilk derece mahkemesine gönderdi.

O iki ülkeye gayrimenkül satışı ambargosu!

Gayrimenkul piyasasındaki hareketlilik sürüyor. Kenarda birikimi olanlar yatırım yapmak için gayrimenkul alimini da tercih edebiliyor. Ancak bu kapsamda ülkelerin farklı şartları ya da yaptırımları bulunuyor. Bu kapsamda dikkat çeken bir adımda …

Yunanistan’dan ABD ile İsrail’e can suyu: Patriot’lar Girit’e taşınıyor

Yunanistan Hava Huvvetleri’ne ait Patriot hava savunma sistemleri, İsrail’e destek için bölgeye gelen ABD unsurlarını korumak maksadıyla Girit’teki Suda Üssü’ne konuşlandırılacak.

Muğla açıklarında onlarca kaçak göçmen kurtarıldı

Muğla açıklarında 23 kaçak göçmen kurtarıldı.

İmamoğlu’nun avukatına tutuklama talebi: İBB soruşturmasında dört zanlıya tahliye

İBB’ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında Ekrem İmamoğlu’nun avukatı Mehmet Pehlivan hakkında yeni bir gelişme yaşandı. Pehlivan, etkin pişmanlık hükümleri kapsamında ifade veren Adem Soytekin ve Servet Yıldırım’ın iddiaları üzerine tutuklama talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk edildi. Öte yandan soruşturmada etkin pişmanlık hükümleri kapsamında ifade veren ve aralarında Ogün Soytekin’in de bulunduğu dört zanlı tahliye edildi.

CANLI BLOG | İsrail-İran çatışmasında 7. gün: Netanyahu, “ABD zaten yardımcı oluyor” dedi; İran’ın füze fırlatma sistemlerinin büyük kısmı vuruldu

CANLI BLOG | İsrail-İran çatışmasında 7. gün: Netanyahu, “ABD zaten yardımcı oluyor” dedi; İran’ın füze fırlatma sistemlerinin büyük kısmı vuruldu