Kalandar gecesinin unutulmuş lezzeti “Kalandar çorbası” yeniden sofralarda

Trabzon Olgunlaşma Enstitüsü, “Yadigar Projesi” kapsamında kaybolmaya yüz tutmuş yemeklerden “Kalandar Çorbası”nın yapımını kayıt altına aldı.

Trabzonluların Rumi takvime göre 13 Ocak gecesi “Kalandar” adı verilerek Rumi yılbaşını kutlamasına olan ilgi son yıllarda çeşitli etkinliklerle artarken, gece ile aynı ismi taşıyan çorba da gelecek kuşaklara aktarılmaya çalışılıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünün bu yıl belirlediği proje kapsamında Olgunlaşma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Nergiz Güngör önderliğinde usta öğreticilerden oluşan ekip, muhtarlar aracılığıyla 18 ilçede kaybolmaya yüz tutan çorbanın araştırmasını yaptı.

İlçelerde yaşlılarla görüşen ekip, “Kalandar Gecesi”ne özgü pişirilen yöresel çorbanın tarifini öğrendi.

Enstitüde, mısır, tereyağ, bakla, bal kabağı, mısır unu, soğan, sarımsak ve yoğurt gibi malzemelerin kullanıldığı çorbanın yapılışını kayıt altına alan ekip, enstitünün sosyal medya hesaplarında yayınlayacak.

Enstitü Müdürü Sibel Karabina, MEB’in her yıl belirlediği farklı tema çalışmalarına yönelik yiyecek ve içecek hizmetleri alanındaki usta öğreticiler ve öğretmenlerin saha taraması yaptığını söyledi.

Usta öğreticilerden oluşan ekibin, farklı konu başlıkları altında araştırmalarına devam ettiğini dile getiren Karabina, “Ekiplerimizin çalışmaları sonucu elde edilen verilerin çekimlerini yaparak, kayıt altına alıp ve belgesele dönüştürerek, gelecek nesillere aktarmayı hedefliyoruz.” dedi.

– ÇORBA, ENSTİTÜDE HER YIL PİŞİRİLECEK

Çorbayı pişirerek, yapılışını kayıt altına alıp enstitünün mutfak bölümünde satışa sunduklarını belirten Karabina, son yıllarda kutlamalarla yeniden ön plana çıkan Kalandar gecesiyle aynı ismi taşıyan çorbanın yapılışını MEB arşivlerinde yer alacağını ve her yıl 13 Ocak’ta da enstitüde Kalandar çorbası ikram edeceklerini belirtti.

Karabina, projelerine destek vermek isteyen Trabzon halkına da çağrıda bulunarak, geleneksel yemek tariflerini kendileriyle paylaşmaları talep etti.

Usta öğretici Fatma Siliğ de yaptıkları çalışmalar sonucunda Kalandar çorbasının çok eskiye dayandığını öğrendiklerini ifade ederek, “Ambarda ne ürün varsa mısır yarması, mısır unu, iç yağ, bal kabağı, barbunya fasulye ile ateşte kaynatılarak, yoğurt ve biberli tereyağ ile servis ediliyor. Çorbayı bu yıl ilk defa Olgunlaşma Enstitüsü olarak atölyemizde pişirerek misafirlerimize ikram ettik, onlar da çok beğendiler.” değerlendirmesinde bulundu.

Related Posts

Son iki haftada 900’den fazla deprem oldu! Halk uyuyamıyor

Japonya’nın güneyindeki Tokara Adaları’nda son iki haftada 900’den fazla deprem meydana gelmesi, bölgede yaşayanları endişelendirdi. Sürekli sarsıntılar nedeniyle birçok kişi geceleri uykusuz kalıyor, evlerinde her an sallantı olabileceği korkusuyla yaşıyor.

Altın fırsat dedi, yeraltına yerleşti

44 yaşındaki iş kadını, hayatın olağan akışından ve artan maliyetlerden bunalıp, arkadaşının arka bahçesinde bulunan 110 metrekarelik yer altı sığınağında yaşamaya başladı…

Dışişleri Bakanlığı’ndan İsrail’e Batı Şeria tepkisi

Dışişleri Bakanlığı’ndan İsrail’e Batı Şeria tepkisi

Son Dakika… Saraçhane mitinginde gözaltına alınan 34 kişi adliyeye sevk edildi

Son Dakika Haberi… CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanması nedeniyle Saraçhane’de düzenlediği 100. gün mitinginde gözaltına alınan 34 kişi adliyeye sevk edildi.

Başkan Tugay’dan İzmir’deki operasyonla ilgili açıklama

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, operasyon hakkında açıklama yaptı. Tugay, “Soruşturmanın siyasi amaçlı olduğu kanaatindeyim” dedi.

Özgür Özel hakkında fezleke: Yargıtay üyelerine gösterdiği Can Atalay tepkisi nedeniyle açılan dava gerekçe gösterildi

Özgür Özel hakkında fezleke: Yargıtay üyelerine gösterdiği Can Atalay tepkisi nedeniyle açılan dava gerekçe gösterildi